Gedrag en communicatie

Gedrag is een reactie op een prikkel. Er zijn prikkels die van buiten komen: als de televisie te hard staat, zet je hem zachter. Prikkels kunnen ook vanuit het lichaam komen: als je jeuk hebt, ga je krabben.

Zo eenvoudig is het meestal niet; je hebt te maken met anderen, ongeschreven regels en je eigen gedachten en gevoelens. Onder invloed van al deze factoren kan het zijn dat je in een volle kamer eerst vraagt of de televisie zachter mag en als je op een publieke plek bent, kun je niet zomaar overal krabben waar je jeuk hebt.

Gedrag is vaak bedoeld om onprettige sensaties voor jezelf op te heffen. In situaties waarin je je niet fijn voelt, ga je gedrag vertonen om uit die situatie te komen en als dat niet kan pas je je aan. De meeste reacties zijn terug te voeren naar een oeroud instinctief mechanisme van vechten, vluchten of bevriezen.

Terug naar het voorbeeld van de televisie die te hard staat en waarin anderen niet willen dat de TV zachter gaat. Je hebt de keuze om weg te lopen, ruzie te gaan maken om toch je zin te krijgen of je te schikken in de situatie. Afhankelijk van jouw gevoel en gedachten op dat moment maak je die keuze.

Normaal gesproken heb je invloed op de keuzes die je maakt. In sommige situaties kies je er voor om je te onttrekken aan onplezierige situaties, in andere is het beter om de confrontatie aan te gaan en onder invloed van angst doe je vaak niets.

Controle over je gedrag is een samenspel van gedachten, gevoelens en ervaringen. De controle neemt af als je onder grote spanning staat, als je een beperking hebt of een traumatische ervaring hebt doorgemaakt. In die gevallen is het moeilijker om aangepast gedrag te vertonen en zul je sneller problemen ervaren in het sociale leven.

Problemen met gedrag

De eerst vraag die bovenkomt is: van wie is het probleem? Van degene die het gedrag vertoont of van een ander die het gedrag waarneemt en er last van heeft?

Mensen kunnen niet “geen gedrag” vertonen; met je manier van doen geef je informatie over hoe het met je gaat. Je lichaamshouding, de plaats die je inneemt in de ruimte, je mimiek, je spierspanning en de manier waarop je je beweegt zijn te zien voor anderen.

n de interpretatie van gedrag gaat nogal eens iets mis. Iedereen kent wel de opmerking “wat kijk je boos”, terwijl jij diep in gedachten bent. Of “zit nou eens stil” als jij nodig moet plassen en de vergadering niet onnodig wilt verstoren.

Interpretaties komen voort uit onder andere verwachtingen, referentiekader, persoonlijkheid en de relatie die tussen mensen bestaat.

Iemand die opgegroeid is met een dominante moeder, zal op basis van die ervaring meer moeite hebben met mensen die goed weten wat ze willen, die initiatief nemen en die situaties naar hun hand weten te zetten.

Iemand die dominant van nature is, zal tegenspraak sneller als negatief ervaren dan iemand die gewend is te onderhandelen.

Iemand die onzeker is, zal situaties, gebeurtenissen en uitspraken sneller op zichzelf betrekken.

Alle gedrag is communicatie en vaak neem je het onbewust waar. Het bevestigt je idee over iemand of het zet je op het verkeerde been.

Nieuwsgierig?

Vul hier je naam en e-mail adres in en ontvang
5 gratis tips!

Nieuws

Aan de slag met overprikkeling!

23 september 2018

Waarnemen doe je met elk zintuig; je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft de hele dag door dingen. Daarnaast komt er ook informatie vanuit je lichaam; je hebt een hongergevoel, je hebt het warm of je bent slaperig. Al die signalen, ook wel prikkels worden door je hersenen verwerkt.

Dat is prima te doen als je, zoals de meeste mensen, over filters beschikt. Daardoor neem je alleen de dingen waar die voor jou van belang zijn.

 

Lees meer »

Meer nieuws >>