Advisering/screening

Als je vragen hebt over beperkingen op gebied van praten en luisteren, als er sprake is van problemen met eten,drinken of verslikken of als je stress ervaart in de relatie met iemand met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking dan kun je bij Aansluiten Bij Communicatie terecht voor advies.

Advies:
Misverstanden, moeilijk verstaanbaar gedrag, frustratie en gespannen situaties ontstaan wanneer mensen elkaar moeilijk of niet kunnen bereiken. Oplossingen zijn te vinden in het vermogen om aan te sluiten bij de mogelijkheden die er wel zijn. Dat is waar Aansluiten Bij Communicatie advies geeft.


Vragen over taal:

Taal is het belangrijkste middel om te communiceren. Die taal bestaat uit woorden die iets betekenen. Vroeger hebben mensen afspraken gemaakt over de betekenis van die woorden. Taal is dus eigenlijk het leren van afspraken die gemaakt zijn. Het leren van die afspraken begint al vanaf de geboorte, maar wat nou als (het leren van) taal voor iemand niet vanzelfsprekend is omdat:

  • Spreken vluchtig is en vaak te snel gaat voor mensen met een communicatieve beperking.
  • Communicatie door middel van taal beïnvloed wordt door vele factoren die misverstanden kunnen veroorzaken.
  • De hersenen, door een beperking, aandoening of stoornis niet in staat zijn taal te verwerken en niet via taal kunnen reageren. 

Vragen over communicatie:
Communicatie is het overdragen van informatie van een zender naar een ontvanger. Alles is communicatie; van de manier waarop een ruimte is ingericht tot een brief van een officiële instantie. Lopen op de markt is anders dan binnenlopen in een klaslokaal. De samenhang van wat je ervaart bepaalt de functie van een ruimte. Dat heeft te maken met je verwachtingen en met gezamenlijke kenmerken, ondanks het feit dat elke markt zijn eigen karakteristieken heeft, hebben alle markten overeenkomsten waar aan je herkent waar je je bevindt. Hetzelfde geldt voor mensen, dingen en dieren, zowel in het echte leven als op foto’s, plaatjes, tekeningen of beschreven in een tekst.

Jij bent zelf ook onderdeel van communicatie; de manier waarop je je onder andere kleedt, gedraagt, beweegt en ruikt bepaalt voor een groot deel de reacties van de omgeving. De ander ervaart jou en vormt zich een beeld van wie je bent. Dit hoeft niet altijd overeen te komen en daarom is afstemming en aansluiting noodzakelijk om succesvol te communiceren.

Vragen over eten, drinken en/of verslikken:

Advies:
Problemen met kauwen, knoeien, eenzijdig voedingspatroon of verslikken zijn lastig en veroorzaken vaak spanning. Aansluiten Bij Communicatie biedt advies over de beste uitgangshouding voor eten en drinken, eventueel gebruik van aangepaste bekers, bestek of borden, manieren om het eetpatroon gevarieerder te maken.

Screening:
Om een eerste indruk te krijgen van het probleem, biedt Aansluiten Bij Communicatie screening zowel op gebied van communicatie als op gebied van eet-, drink-, en slikproblemen. Hiermee krijg je informatie, tips en handvatten om verder te kunnen.

 

Nieuwsgierig?

Vul hier je naam en e-mail adres in en ontvang
5 gratis tips!

Nieuws

Aan de slag met overprikkeling!

23 september 2018

Waarnemen doe je met elk zintuig; je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft de hele dag door dingen. Daarnaast komt er ook informatie vanuit je lichaam; je hebt een hongergevoel, je hebt het warm of je bent slaperig. Al die signalen, ook wel prikkels worden door je hersenen verwerkt.

Dat is prima te doen als je, zoals de meeste mensen, over filters beschikt. Daardoor neem je alleen de dingen waar die voor jou van belang zijn.

 

Lees meer »

Meer nieuws >>